We współczesnym świecie cukier jest często demonizowany. Przypisuje mu się wywoływanie wielu chorób, dziesiątkujących ludzkość. Niektórzy producenci fast food znaleźli idealny sposób prowadzenia kampanii dezinformacyjnej. Cóż, wystarczy obficie podsypać pieniędzmi odpowiednie grupy naukowców, a udowodnią oni, że słodzone napoje są głównym [...]
[...] – musisz wyrzucić z diety zbędne węglowodany (ciastka, słodycze, przekąski, napoje słodzone – wszelkie). Najlepiej stopniowo wyeliminuj z diety sacharozę oraz syrop glukozowo-fruktozowy (tych składników jest pełno w większości współczesnych produktów). W kolejnym etapie warto przeliczyć dokładnie zjadane codziennie kcal, z [...]
[...] Należy dodać, iż wpływ protein jest mniejszy i na dodatek prozdrowotny. Zupełnie inaczej zachowuje się ustrój w odpowiedzi na węglowodany (szczególnie glukozę, sacharozę, syrop glukozowo-fruktozowy). Badania naukowe mówią, że częstsze posiłki są lepsze dla odchudzania? Nie do końca. Przede wszystkim nie zawsze należy się kierować wynikami [...]
[...] A jak ze składem? To, co się rzuca w oczy, to bardzo duża ilość tłuszczu - 26 g w 100 g produktów, uważać zatem powinny osoby dbające o linię. Niezbyt korzystnie wygląda też syrop glukozowy i substancje zagęszczające oraz stabilizatory, choć bez nich pewnie pasta straciłaby swoją formę. Skład Napój sojowy (woda, nasiona soi), fermentowany napój [...]
[...] czasie okaże się, iż dzięki efektowi kuli śnieżnej, z małego zlepka śniegu powstanie lawina. Zysk? Budujesz nieufność do słodzików, zwiększasz popyt na cukier (sacharozę), syrop glukozowo-fruktozowy czy glukozę. W identyczny sposób można uderzać w: producentów procesorów („ta seria procesorów posiada sprzętowy backdoor”), kart grafiki („psuje [...]
[...] że stan zapalny w naszym ciele jest potęgowany. Bezwzględnie należy znacznie ograniczyć spożycie niżej wymienionych produktów żywnościowych. 1. Cukier Cukier stołowy lub syrop glukozowo-fruktozowy skutecznie pogarszają nasze zdrowie. Produkty obfitujące w cukry mogą wpływać na odpowiedź immunologiczną naszego ciała, co przyczynia się do [...]
Insulina wywiera zróżnicowany wpływ na cały organizm, w szczególności na tkanki zwyczajowo łączone z tym hormonem tj. mięśnie szkieletowe, tkankę tłuszczową oraz wątrobę. Jej podstawowym mechanizmem jest obniżanie stężenia glukozy we krwi i transport składników odżywczych do tkanek lub ich „magazynowanie” w tkance tłuszczowej (trójglicerydy). [...]
[...] których strawność przebiega nieco inaczej, a ich ładunek energetyczny o jest wiele niższy, niż w przypadku konwencjonalnych cukrów. Mają one zastąpić dodatki sacharozy czy syropu glukozowo-fruktozowego, które dość często stanowią dodatek do batonów "drugiej kategorii", zwłaszcza tych dostępnych szeroko w tradycyjnych sklepach. Batony tego typu [...]
Każdy chce osiągnąć szczyt formy, jednak u większości na drodze do sukcesu stają lenistwo, wyuczone, błędne nawyki żywieniowe, brak wiedzy na temat dietetyki, treningu, suplementacji czy farmakologii. Jednym z najczęściej powielanych mitów jest „sprawa cardio”. Mówi się: „rób aeroby, a poprawisz formę, odtłuścisz się i osiągniesz sukces”. Bardzo [...]
Zespół jelita drażliwego (IBS) to nawracające schorzenie związane z zaburzeniami ruchliwości jelita charakteryzujące się dysfunkcją mięśni gładkich przewodu pokarmowego. Głównymi objawami zespołu jelita drażliwego są bóle brzucha z występującymi zaparciami lub biegunką. Często pojawiają się również wzdęcia, śluz w stolcu i uczucie niepełnego [...]
[...] witaminach leczących raka” czy „ziołach leczących wszystkie choroby”. Tak samo ludzie wierzą w to, iż miód jest zdrowy, gdyż jest naturalny, a syrop glukozowo-fruktozowy zły, bo syntetyczny. W rzeczywistości, w nadmiarze oba szkodzą porównywalnie. Kolejne przykłady – większość ludzi, z którymi rozmawiałem [...]
Ostatnio napotkałem na wiele ciekawych twierdzeń, hipotez i teorii. Jak to w XXI wieku bywa, wyolbrzymiane bywają kwestie drugorzędne, a ignorowane mogą być te o wiele ważniejsze. Postanowiłem zebrać w jednym artykule kilka najważniejszych porad, nie wchodząc głębiej w tematykę fizjologii wysiłku. Jeśli ktoś chce wiedzieć jeszcze więcej, to [...]
[...] słodkich naleśników. Formowane są w znacznie mniejsze okręgi niż nasze tradycyjne naleśniki i w restauracjach podaje się je jeden na drugim, często z dodatkiem cukru pudru, syropu klonowego oraz masła. Do wykonania ciasta na naleśniki amerykańskie wystarczą cztery produkty, czyli: mleko (najlepiej, żeby było letnie), jajka, mąka, środek [...]
[...] Istnieje pewien ściśle określony próg tolerancji fruktozy (prawdopodobnie ~10-15 g w porcji). Ogólnie ani czysta glukoza, ani fruktoza, ani sacharoza, ani miód, ani HFCS (syrop glukozowo-fruktozowy), nie są potrzebne sportowcom w ciągu dnia. Mogą one znaleźć zastosowanie w trakcie i po wysiłku, jednak równie dobrze można bazować np. na [...]
[...] przy NAFLD. Nic nie wskazuje, by szkodził człowiekowi, przynajmniej gdy nie jest spożywany w dużym nadmiarze. Natomiast poważne szkody zdrowotne, wyrządza klasyczny cukier i syrop glukozowo-fruktozowy, bo są spożywane w znacznym nadmiarze. W niewielkiej ilości cukier też nie szkodzi zdrowiu, problem w tym, iż ta granica leży bardzo nisko (kilka % [...]
[...] jak często spacerujesz, jakiego rodzaju aktywność fizyczną podejmujesz (siłownia, aeroby, interwały). W niektórych przypadkach rolę odgrywają produkty zawierające cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, fruktozę, glukozę, maltozę i podobne źródła przetworzonych węglowodanów. Jednak daleki byłbym od demonizowania roli cukru w diecie, problem jest [...]
[...] o wysokim stopniu przetworzenia. Wiele osób pisze oburzone komentarze i zadaje pytania, jak to możliwe, iż np. napoje energetyczne, produkty bogate w sól, cukier (lub syrop glukozowo-fruktozowy) czy tłuszcze trans są nadal w sprzedaży? Gdzie instytucje, które na to zezwalają? Cóż, prawdopodobnie te same osoby podniosłyby wielki krzyk, [...]
Swego czasu wykorzystanie węglowodanów w diecie było mocno demonizowane, co zawdzięczamy pojawieniu się diet typu Paleo. Uważane były one nie tylko za wroga zdrowia, ale i sportowej sylwetki. Jednak po 2-3 latach tendencja zaczyna się stabilizować, a węglowodany znów zaczynają gościć na talerzach osób trenujących zwłaszcza tych, którym zależy na [...]
[...] osoby, błędne nawyki żywieniowe, powielane błędy. Zwykle po krótkiej analizie okazuje się, że wszystkie produkty w diecie danej osoby budzą wątpliwości, a sacharoza czy syrop glukozowo-fruktozowy są tylko wisienką na torcie rozmaitych, innych problemów. Cukier czy słodziki? Rozmaite substancje słodzące będące zamiennikami sacharozy weszły do [...]